Toit ja toitumine
Tervislik toitumine pole ime (0)
Köögiviljasalat on kõige parem pala.
ja kui ma seda söön, siis ka kõik teen.
jõudu on ja rõõmus meel, lapsed käivad metsateel.
Autor: Karl (6) ja õpetaja, Elva Lasteaiast Murumuna
Kiidetud olgu lapsevanemad, kes kordagi ei kaldu kõrvale tervisliku toitumise õigelt rajalt. Kuid mõistkem ka neid, kes kiirel tööpäeval taskuraha annavad, et pärast koolipäeva ja enne huviringi saaks võsuke kiirtoidu haarata. Õpetussõnad, mida endale muudkui korrata ning tasakaalu leidmine mõistliku ning saavutamatu vahel, aitavad toime tulla. Äärmused on nii dieedi pidamine kui ka ülekaal.
Emad teavad, kui kiiresti hiilib ligi süütunne. Oh, täna jälle ma ei jõudnud lapsele väga tervislikku toitu teha, peaks ikka rohkem kodumaiseid kaupu ostma... Kas tuleb tuttav ette? Süümepiinad ei edenda elu. Ehk mis täna halvasti, see homme uuesti. Räägime üle, miks siiski peab toidule nii palju tähelepanu pöörama.
Mida annab lapseea tervislik toitumine?
Esiteks suureneb laste vaimne võimekus ja õpiedukus. Eriti oluline on hommikueine. Selles sõltub otseselt verega ajju jõudva glükoosi hulk ning sellest tulenevalt ka erksuse ja meeldejätmise võime. Väärtoitumise tõttu väheneb laste õppimisvõime, esineb keskendumisraskusi ja käitumisprobleeme.
Teiseks vähenevad tänu lapseea tervislikule toitumisele terviseprobleemid nooruki ja täiskasvanueas. Näiteks luude areng ja küpsemine sõltub piimast ja piimatoodetest saadava kaltsiumi hulgast. Neid poisse ja tüdrukuid, kes ei tarvita vajalikul hulgal piimatooteid, ohustab luude hõrenemine ehk osteoporoos. Neil võivad tekkida kergemini luumurrud. Samas ainult piima joomine võib lõppeda rauavaegusaneemia ehk kehvveresuse tekkimisega, mida kohtab eriti väikelastel.
Kolmandaks aitab tervislik ja mitmekülgne toitumine ära hoida rauavaeguse tekkimist kiire kasvamise perioodil murdeeas.
Neljandaks võib öelda, et mitmekülgne toitumine hoiab ära ülekaalu ja rasvumise tekke. Näiteks lastel, kes söövad liigselt maiustusi ja joovad magusaid jooke, tekib ülekaal ja rasvumine palju suurema tõenäosusega, kui neil, kes vähe magusat söövad.
Viiendaks on tervislik toitumine väga laiaulatusliku mõjuga. Toitumisvigade tõttu võib väheneda organismi vastupanuvõime nakkushaiguste suhtes, mistõttu lapsed on sageli haiged. Tervislikult süües toetame organismi, et see püsiks tervena.
Millal, kuidas ja kui palju peab sööma?
Nii laste kui täiskasvanute jaoks on vajalikud kolm toidukorda, pluss kaks oodet. Nii saame arvestada toidukordade planeerimisel seedetrakti rütmi, mille aktiivsusperiood kordub iga 3,5-4 tunni tagant. Päeva mahub seega 4-6 toitukorda. Ooteks sobivad puu- või köögiviljad, võileib, mahl, kohupiim või pähklid, rosinad. Karastusjoogid, küpsised, pirukad, kommid ning muud maiustused ooteks ei sobi.
Söömise juures on oluline, et süüakse aeglaselt ja korralikult toitu mäludes. Siis tekib küllastustunne kõige paremini. Söömiseks peab olema piisavalt aega, väiksema toidukoguse söömiseks 10-15 minutit, põhitoidu söömiseks 20-25 minutit.
Väga oluline on mitte süüa rohkem, kui keha jõuab kulutada. Söödav toidukogus peab olema seotud elutegevuseks vajaliku energiahulgaga. Arvestama peab lapse vanust, kasvu, organismi eripära ja kehalist aktiivsust.
Mis on ülekaalu tekkimise põhjused?
Suhteliselt harva tuleneb ülekaal haigusest. Enamasti jõuab laps ülakaalu hea isu ja valede toitumisharjumuste tõttu, mida mõjutab perekondlik eelsoodumus.
Peamised lapse ülekaalu tekkimise põhjused on
- Suure energiasisaldusega toitude, eriti snäkkide ja maiustuste söömine
- Vanemate hoiakud toitumise suhtes
- Kiirtoidu söömine
- Magusa või muu toidu kasutamine premeerimiseks
- Näksimine – tänaval, televiisori ees, arvuti taga
- Söögiaegade puudumine
- Teadmiste puudumine
- Vähene kehaline aktiivsus
- Pärilikkus
Luuletuse allikas:
Info allikas: Hoia tervist! Lapse toitumine ja kehakaal, Eesti Haigekassa